Grevelingenweek

13 t/m 21 oktober 2017

meer weten...

 

Tijdens de De Week van de Goereese Vis wordt er meer Noordzeevis gegeten

WvdGV - visgerechten met Stellendamse garnalen gemaakt door leerlingen Edudelta

Iedereen heeft wel iets met de visserij. Dat bleek uit een succesvolle derde editie van De Week van de Goereese Vis. Een week waarin er in de horeca meer Noordzeevis werd gegeten en de visserij een belangrijk thema in de klas op school werd.

De Week van de Goereese was ook dit jaar weer een succes. De campagne ‘iedereen heeft wel iets met de visserij’ sloeg aan, doordat de week breed werd gedragen en ‘gemaakt’ door 26 deelnemende restaurants en initiatieven van visserijondernemers, visdetaillisten, scholengemeenschappen, cultureel en sociaal maatschappelijke instellingen en zorgcentra. Ondanks dat de afgelopen jaren de vissersvloot kleiner is geworden blijft de visserij een belangrijk boegbeeld voor de inwoners van Goeree-Overflakkee.

Tijdens deze visweek werd er in de horeca aanzienlijk meer vis gegeten en ook op meer en andere dagen in de week. De vraag naar de Goereese vismenu’s was zo groot dat sommige horeca ervoor kozen het speciale menu langer op de kaart te houden staan.

Educatie
In De Week van de Goereese Vis staat genieten van vis bij een van de deelnemende restaurants op Goeree-Overflakkee centraal. Tijdens de 3e editie bleek het educatieve en sociaal maatschappelijke aspect tijdens deze week steeds belangrijker te worden. Er is behoefte aan Noordzeevis op de kaart en samen gezellig uit eten. En aan de andere kant dient het product vis en de visserij een bredere behoefte. Herinneringen van vroeger ophalen tijdens het garnalen pellen en dit oude ambacht overbrengen op de jeugd. Leren over hoe de vis gevangen en verwerkt wordt tijdens een bezoek in de visafslag en aan boord van een kotter. Echte vissen uit de Noordzee mogen aanraken in de klas. En de kleurrijke onderwaterwereld, de viskotters en visnetten onder leiding van echte kunstenaars knutselen, kleuren en schilderen op school of in ateliers. En chef-koks en koks in opleiding leren de kneepjes van het vak visfileren van experts.

Onlangs bracht Kees van der Bok van Hotel Akershoek en de Zeemeeuw met een kist Goereese vis een bezoek aan de leerlingen van de opleiding VMBO Horeca, Bakkerij en Recreatie van het Edudelta College in Middelharnis. En toen gingen ze aan de slag: koken onder leiding van een echte kok. Een Goerees vismenu. De gasten in het schoolrestaurant hebben gesmuld en de leerlingen hebben een interessante gastles gehad. De jeugd heeft de toekomst. In de visserij en in de keuken.

Week van de Goereese Vis 2017: 1 t/m 9 september
De vierde editie van De Week van de Goereese Vis vindt opnieuw plaats tijdens de eerste week van september van 1 t/m 9 september 2017. Tijdens deze week vieren we ook de start van het seizoen van de Stellendamse garnaal. 

« Terug